Šalvěj znamená zdraví

Jan Citrín
otec dvou dětí, milovník přírody
1. dubna

Léčivé účinky šalvěje nejspíš znáte: působí antibakteriálně, antivirově, protizánětlivě. A možná na vás titulek působí nadneseně, jenže české slovo šalvěj pochází z latinského Salvia, což znamená – přesně tak, zdraví. Účinné vykuřovadlo, babské ucho, šamanský pomocník, chia semínka, tohle všechno je šalvěj.

Vytrvalá bylina s charakteristickou vůní roste v různých koutech světa, ale každý druh se malinko liší. Na zahrádce vám nejspíš roste šalvěj lékařská, nízký keřík původem z východního Středomoří. V našich končinách se používá hlavně v kuchyni, báječná je pod maso, do paštik nebo nádivek. A nemusíte být zrovna Saxana, abyste nevěděli, jakou sílu má odvar zvaný babské ucho.

Chia semínka a šalvěj

Jestli vás v úvodu zarazila ta chia semínka, odteď už budete vědět, že jde o semena šalvěje hispánské. Roste ve střední Americe, rostlina je vysoká zhruba metr a staří Aztékové ji užívali také jako platidlo. Moc dobře věděli, proč vyvažuje zlato: obsahuje hodně vápníku, ještě víc antioxidantů a zdraví prospěšné omega-3 mastné kyseliny. Jinak řečeno chia semínka jsou výživná, zahánějí pocit žízně, hladu a únavy.

Víno a med

Italští vinaři zbožňují šalvěj ladnou. Díky ní získávají vermuty a sladká, dezertní vína specifickou chuť. Máte rádi med? Šalvěj patří mezi významné medonosné rostliny. Takový med je světlý, jemně aromatický, s vysokým obsahem fruktózy.

Královna mezi šalvějemi

Žádný indiánský šaman z amerického Jihozápadu by se neobešel bez šalvěje bílé. Pokud jste někdy praktikovali vykuřování, jistě vám není třeba tuhle stálezelenou variantu šalvěje příliš představovat. Ale přesto: účinků na lidské zdraví je nepočitatelně, od antibakteriálních, antivirových a protizánětlivých přes příznivý vliv na trávicí ústrojí, při problémech s dýcháním, v horečkách, při angínách a tak dále.

Indiánská šalvěj

Že nejde jen o nahodilý seznam samých pozitiv, ale šalvěj skutečně zabírá široké spektrum dopadů na zdraví, snad dokazuje její užití tradičními indiánskými kulturami. Rozdrcená semena sloužila jako základní pokrm, listy a výhonky se jedly nebo žvýkaly k dezinfekci úst, z kořenů se vařil posilňující odvar, čaj se pil ke zklidnění žaludku – šalvěj se prostě zužitkovala celá. A neméně podstatnou roli hrála ve spirituální rovině, kde ji hraje i dnes.

Vykuřování šalvějí

Pálení sušené šalvěje provázelo zásadní rituály, neboť energie jejího dýmu je očistná, zahání zlé duchy, chrání před negativními silami. Ale jestli raději stojíte nohama pevně na zemi, nenechte se zmást. Spalováním se ze šalvěje uvolňují silice a třísloviny, které se ve vodě (a tedy ani v čaji) nerozpouští. Právě díky nim dým nejen odpuzuje hmyz, ale také ničí mikroby ve vzduchu. To zní dobře, co říkáte? K tématu vykuřování se zevrubně vrátíme v dalším článku.